Het TOEFL examen is de afsluiting van één van de meest erkende taalopleidingen ter wereld. Het meet de mate waarin mensen kunnen lezen, schrijven, luisteren en spreken in de Engelse taal. Het examen is erkend in 130 landen, inclusief de Verenigde Staten, Groot-Britannië en Australië. Het is waarschijnlijk één van de belangrijkste examens die ‘non-native speakers’ kunnen afleggen. Het spreekt voor zich dat het belangrijk is om je goed op dit examen voor te bereiden. Hier zijn vijf tips:

1) Warm je stem op

Ter voorbereiding voor het onderdeel ‘spreken’ van het examen, is het belangrijk dat je stembanden zijn opgewarmd om je te helpen met je uitspraak. Er zijn een aantal oef eningen die je hiervoor kan doen — veel daarvan lijken op oefeningen die  muzikanten doen voordat ze het podium opgaan. Vraag je leraar bij TaalNetwerk om hulp, of kijk rond op het internet voor een methode die je wat lijkt.

When preparing for the TOEFL exam, make sure to have a good routine. Also remember that you don't have to do it all on your own!

Wanneer je je voorbereidt op het TOEFL-examen is het belangrijk een goede routine te hebben. Vergeet ook niet dat je niet alles zelf hoeft te doen!

2) Wees niet te streng voor jezelf

Ontspan en vertrouw op je instinct. Mensen  die alles op alles zetten om perfect te zijn, hebben de neiging om hun antwoorden te veel in te perken omdat ze bang zijn fouten te maken. Je moet vertrouwen hebben in je eigen kunnen en jezelf ruimte geven om in het begin wat fouten te maken. Uiteindelijk zal de taal natuurlijker voor je zijn en heb je geen hulp meer nodig van een woordenboek.

3) Gebruik een vaste structuur

Probeer niet alles tegelijkertijd te doen. Wanneer je je voorbereidt op het onderdeel ‘schrijven’, ontwikkel dan de gewoonte om elke keer en plannetje te maken nadat je de opdracht hebt gelezen. Dit helpt om de opdracht helderder voor ogen te krijgen en bovendien hoef je dan niet tegelijkertijd een antwoord te bedenken, het te evalueren, het op te schrijven en  na te kijken. Een vaste structuur helpt je kalmer te voelen tijdens het examen.

4) Wen aan een dagelijkse routine

Gebruik de taal elke dag, ongeacht in welke vorm: een e-mail schrijven, naar muziek luisteren, of een artikel of boek lezen. Oefen ook met Engels schrijven op een toetsenbord, omdat je tijdens je examen een toetsenbord zal gebruiken.

5) Doe het niet helemaal alleen

Bekijk goed de Engelse cursussen die TaalNetwerk aanbiedt: ze variëren van Engels niveau 1 (voor echte beginners) tot aan Engels niveau 6 / TOEFL training. Afhankelijk van je bestaande kennis kan het een goed idee zijn om te beginnen met een basiscursus. Priveles is beschikbaar voor mensen die een beetje extra hulp kunnen gebruiken van een vriendelijke ‘native speaker’ – je krijgt dan persoonlijk advies over je uitspraak, woordenschat en presentatie.

Natuurlijk zijn er veel andere dingen die je moet doen om je op het examen voor te bereiden, zoals op tijd zijn (of op tijd inloggen), een goed ontbijt eten en je comfortabel aankleden. Laat nooit een vraag blanco — ook als je gokt, heb je een kans om het juist te hebben!