We hebben allemaal geleerd hoe belangrijk het is om meer talen te leren spreken – maar veel mensen komen niet verder dan de klassieke combinatie van Frans, Duits, Spaans en Engels. Chinees is één van de talen waarvan wordt gezegd dat het een veilige keuze is voor de toekomst, maar waarom eigenlijk? Hoe heb je er voordeel van? Hieronder geven we 10 redenen om Mandarijn Chinees te leren.

1.     Carrièrekansen

china-map

Internationale bedrijven hebben telkens meer interesse in mensen die Mandarijn Chinees leren, zodat ze een compleet voorbereide werknemer hebben die ze naar China kunnen sturen om namens het bedrijf zaken te doen. Als je Chinees spreekt, dan heb je een groot voordeel voor je carrièrekansen. Bedrijven zijn niet afhankelijk van een vertaler-tolk bij zakelijke gesprekken, dus niet alleen besparen ze geld, het geeft ook een betere indruk van het bedrijf bij Chinese zakenpartners en klanten.

2.     Gigantische exportmarkt

Wederom vanuit zakelijk oogpunt: China is een gigantische exportmarkt voor iedereen die een serieuze carrière ambieert in het zakenleven. China domineert de Aziatische economie, en de bekwaamheid om Chinees te spreken geeft je een voordeel in zakendoen met veel Aziatische landen, waaronder Indonesië, Singapore en Maleisië, welke allemaal grote Chinese bevolkingen hebben.

3.     5000 jaar cultuur en geschiedenis

Vanuit een cultureel oogpunt is China simpelweg fascinerend en het is een fantastische ervaring om meer te leren over China en Chinese cultuur. Daarbij maakt het een groot verschil of je wel of niet Mandarijn spreekt. Door het leren van de Chinese taal ben je in staat om de geschiedenis en cultuur van het moderne China beter te begrijpen.

4.     20% van de mensen in de wereld woont in China

chinese-ni-hao

Het is ongelooflijk hoeveel mensen er in China wonen. Het is gigantisch en er wonen meer dan 1,35 miljard mensen, waarmee het het meest bevolkte land in de wereld is. Door het leren van Chinees zal je in staat zijn om met veel van hen te praten. Het spreken van de Chinese taal geeft je de kans om veel nieuwe sociale contacten te leggen.

5.     Het is niet zo moeilijk als je denkt

Chinees leren kan lastig lijken, met name als je nog nooit een taal hebt geleerd met vreemde letters en tekens. Als je je daar echter niet door laat ontmoedigen, dan zal je merken dat het een vrij eenvoudige taal is. Mandarijn Chinees heeft geen meervoudsvorm,  naamwoord-verbuigingen of -vervoegingen. De zinsstructuur volgt hetzelfde patroon (onderwerp, werkwoord, object) en zodra je de tekens kent, kan je makkelijk veel zinnen maken.

6.     Vind aansluiting bij de lokale Chinese bevolking

Als je Chinees spreekt, dan kan je sociaal en professioneel aansluiting vinden bij mensen die dichterbij wonen dan in China zelf. De meeste grote steden hebben Chinese bevolkingen of ‘Chinatowns’ en als je Mandarijn Chinees spreekt, zul je zelfvertrouwen hebben om met deze mensen om te gaan.

7.     Toerisme

Vector silhouette of a chinese pavilionHet Verre Oosten ontdekken is een fantastische ervaring en wanneer je Chinees spreekt, zal je meer halen uit je vakantie in China en omliggende landen. Bovendien zijn er overal veel Chinese toeristen in andere landen – dus de volgende keer dat je een Chinese toerist ziet in je eigen stad, dan kan je indruk op ze maken door je kennis van de Chinese taal en ze welkom doen voelen.

 

 

8.     Concurrentievoordeel

Mensen die echt verder leren in Mandarijn Chinees en een hoog niveau behalen, zullen onschatbaar zijn voor bedrijven. China is de snelst groeiende moderne taal die wordt gegeven in scholen, vanwege de groeiende vraag van het bedrijfsleven.

9.     Verrijk je wereld

Net zoals bij het leren van andere talen zal het leren van Mandarijn Chinees een verrijkende ervaring zijn voor veel aspecten van je leven – van het ontmoeten van nieuwe mensen tot het lezen van nieuwe boeken en plaatsen die je kan bezoeken.

10.     Chinees eten

Misschien niet de meest serieuze reden, maar wie houdt er niet van Chinees eten? In ‘echte’ Chinese restaurants in Nederland is de menukaart vaak niet geheel vertaald. Chinees leren zal je helpen bij het kiezen tussen verschillende menu-opties in Chinese restaurants. Je komt achter nieuwe gerechten en weet precies wat je eet.

 

Tags: ,